Naar de voorbeelden
Uit ervaring is gebleken dat het inpassen van een audio/videomeubel met apparatuur in de woonkamer een lastige opgave kan zijn.

Voor dit meubeltype zijn twee aspecten van belang: het praktische aspect (de functie) en het esthetische aspect (de vormgeving). Dit geldt natuurlijk ook voor andere meubels, maar vanwege specifieke eisen weegt het praktische aspect in het geval van een audio/videomeubel toch zwaarder.

Wie wil er nu bijvoorbeeld vanaf een klein krukje schuin naar een televisie kijken, die ook nog eens op de grond staat ? Nee, dan geven we toch eerder de voorkeur aan een comfortabele zitplaats, recht voor de TV. Ook het beeldscherm moet op een prettige kijkhoogte staan en tevens moet de kijkafstand kloppen. Voeg hierbij het creëren van ruimte voor randapparatuur en dvd's en je hebt al een aardig eisenpakket voor een televisiemeubel. Een voorbeeld van een dergelijk meubel (waarin ook nog audioapparatuur is ondergebracht) is het 'AV-meubel en lambrizering' (zie foto's).

Het opstellen van (hoogwaardige) audioapparatuur is zo mogelijk nog kritischer.
  Zo is bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een realistisch stereobeeld een correcte opstelling van de luidsprekers en de luisterzitplaats (de zogenaamde luisterdriehoek) van groot belang. Een gevolg hiervan kan echter zijn dat het totaalbeeld dan zal worden bepaald door een grote fauteuil en twee dominante luidsprekers, die ook nog eens pontificaal midden in de woonkamer staan. De kans is groot dat er dan altijd wel iemand in huis is die deze opstelling niet echt fraai vindt harmoniëren met de rest van de inrichting. Zeker als er rond de luisterplek ook nog losse cd's en audiotijdschriften zwerven.

Aan de andere kant is het ook weer niet nodig dat bijvoorbeeld luidsprekers, omwille van een streng interieurconcept, helemaal worden weggemoffeld. Gebeurt dit wel, dan gaat dat weer ten koste van de geluidskwaliteit.

Het voorgaande geeft aan dat bij het vinden van een oplossing op de vraag: "waar willen we onze beeld- en geluidsapparatuur hebben en hoe gaat de woonkamer er dan uit zien?", in de meeste gevallen toch zal moeten worden gezocht naar een compromis. Of 'functioneel' daarbij zwaarder weegt dan 'mooi', hangt natuurlijk af van uw persoonlijke voorkeur. Het is echter wel een feit dat 'mooi' altijd een meerwaarde geeft!
LINKS